Pe drumul cafelei: Ce este cafeaua columbiană?

19.04.2023

Columbia este o regiune diversă, cu cafele la fel de diverse și gustoase.

Țara Columbia a fost mult timp asociată cu cafeaua. În 1959, Federația Națională a Producătorilor de Cafea din Columbia, cunoscută în spaniolă drept Federación Nacional de Cafeteros sau FNC, a creat un cultivator de cafea funcțional pe nume Juan Valdez.

Acesta a făcut parte dintr-o strategie de marketing pentru a distinge cafeaua 100% cultivată în Columbia de alte cafele care ar amesteca diferite boabe împreună. Ideea a fost de a comunica consumatorilor că această cafea columbiană este specială, unică și merită căutată. Juan Valdez a început să apară în reclame și TV de-a lungul anilor '60, ' 70 și ' 80, iar campania a atras multă atenție regiunii.

Dar chiar și fără Juan Valdez, cafeaua columbiană este excepțională. De la sezonul său unic de recoltare până la diversitatea regiunilor și aromelor sale de creștere, cafeaua din Columbia tinde să fie favorita pentru toți barista și reușește să găsească un loc în fiecare prăjitorie.

Creșterea și recoltarea

Columbia este o țară ideală din America Latină pentru a cultiva cafea din mai multe motive. Site-ul FNC notează trei fapte specifice care susțin producția de cafea: temperatura medie este între 17 și 23 de grade Celsius, multe locuri sunt muntoase și au pante cuprinse între 1.200-1.800 de metri deasupra nivelului mării și țara dispune de cantități foarte mari de precipitații pe an. Aproximativ 540.000 de familii își câștigă existența din cafea, iar majoritatea cultivatorilor de cafea sunt ferme mici.

Există 32 de regiuni în Columbia, iar 20 dintre ele sunt ideale pentru cultivarea cafelei. După cum am menționat mai sus, cafeaua crește în sus și în josul țării, dar cele mai faimoase regiuni de cultivare a cafelei din Columbia tind să fie concentrate în sud, unde există altitudini mai mari - în general, altitudini mai mari înseamnă că boabele sunt expuse la temperaturi calde în timpul zilei și cele mai reci noaptea, încetinind procesul de maturare și permițând cafelei să dezvolte un profil de aromă mai avansat. Unele dintre cele pe care le puteți vedea pe o pungă de cafea sunt Women's Coffee Project, Nariño, Hulia și Tolima.

Aromă și preparare

Datorită diversității regiunilor de creștere, Columbia produce o mare varietate de cafele cu arome distincte. Cafelele columbiene pot fi folosite pentru prepararea cu filtru și espresso și funcționează bine ca oferte de origine unică sau cu alte boabe pentru a construi cel mai bun amestec de cafea columbiană. Într-un fel, nu poți greși cu boabele de cafea columbiene.

În general, cafelele columbiene tind să fie echilibrate și dulci, cu o greutate medie și o senzație unică de gust. Acestea nu sunt cafele care vor "dispărea în lapte" (făcându-le potrivite pentru espresso ca bază pentru băuturi precum latte și cappuccino), dar au totuși aciditatea și dulceața care le fac să iasă în evidență de la sine.

Columbia este, de asemenea, un reper pentru inovație, fermierii încercând noi procese experimentale și jucându-se cu soiurile sălbatice. Diego Campos a câștigat Campionatele Mondiale de Barista în 2021, reprezentând Columbia și folosind o specie numită eugenioides, distinctă de arabica și deosebit de scăzută în aciditate, dar bogată în dulceață. O mulțime de fermieri experimentează, de asemenea, metode de fermentație, subliniind și scoțând în evidență dulceața și aciditatea din boabe.

Indiferent de cafeaua pe care o primești din Columbia, vei ști că va fi delicioasă, iar flexibilitatea ei înseamnă că o poți savura în multe moduri diferite. De la espresso-ul de dimineață până la ritualul de după-amiază, cafeaua columbiană poate străluci în orice ceașcă.

Și nu uitați să testați aroma cafelei de specialitate Salva, creata din boabe proaspăt prăjite cu origine din Columbia.